Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Blog Fysiotherapie

vergoedingen fysiotherapie

Hoe complex is vermoeidheid na kanker?

Afgelopen week heb ik een gesprek gehad met een jonge vrouw die borstkanker heeft gehad.

Lees verder…


Lipoedeem, iets anders dan overgewicht

Het begon rond haar pubertijd. Hoewel ze haar best deed op haar lijn te letten werden de heupen van Anne alsmaar dikker.

Lees verder…


Fysiotherapie vóór, tijdens en na behandeling bij kanker

De maand oktober staat al enkele jaren in het teken van borstkanker. Eén op de negen vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met borstkanker.

Lees verder…


Bekkenfysiotherapie bij stressincontinentie

Herkent u dit? Urineverlies wanneer u bijvoorbeeld hoest, rent, lacht, niest, opstaat uit een stoel, omrolt in bed of vrijt…

Lees verder…


Schoudergewricht vs schoudergordel

Schouderpijn is derde meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Onder de werkende mensen is schouderpijn de meest voorkomende klacht.

Lees verder…


Anderhalvelijnszorg: hoe gaat dat in de praktijk?

Op een feestpartij werd ik vorige week aangesproken door een kennis. Ze vertelde me al jaren last van haar nek te hebben. Fysiotherapie, Cesartherapie en medicatie hielpen maar tijdelijk.

Lees verder…


Casemanagement in de zorg: de toekomst?

Hans van Hoof is directeur van Therapiecentrum Valkenswaard, en ziet regelmatig patiënten die tussen de eerste en tweede lijn van de zorg vallen. Hij pleit voor casemanagement in de zorg.

Lees verder…


Fysiotherapie wel of niet aanvullend verzekeren?

Er ontstond de laatste weken nogal wat onduidelijkheid over de vergoeding van Fysiotherapie vanuit de zorgverzekering. Wij informeren u graag om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Lees meer…


Valproblemen bij ouderen, het valt niet mee

Wist je dat er zes keer meer sterfgevallen zijn door een valpartij dan in het verkeer? In Nederland komt ieder zes minuten een oudere op de spoedeisende hulp terecht als gevolg van een valpartij.

Lees meer…


Veel zitten is zeer gevaarlijk

Volgens fysiotherapeut en ergonoom Frans Vulker zitten Nederlanders veel te veel. Ruim drie miljoen landgenoten doen hun dagelijkse werk over het algemeen zittend.

Lees meer…


Sporten/bewegen met een stoma? Kan dat?

De behandelingen als gevolg van prostaatkanker, andere urologische kanker, darmkanker en gynaecologische kanker kunnen ook in de periode erna veel onzekerheid geven.

Lees meer…


Nieuwe aanpak lage rugpijn

Meer dan 7.000 patiënten hebben gebruik gemaakt van een innovatieve nieuwe aanpak bij lage rugpijn. Deze aanpak werd het afgelopen jaar door de vereniging FysioTopics geïntroduceerd in samenwerking met gerenommeerde wetenschappers rondom lage rugpijn.

Lees meer…


Incontinentieklachten (urine/ontlasting)

Wanneer je ongewild urine of ontlasting verliest is er sprake van incontinentie. Ongeveer 100.000 mensen in Nederland hebben last van ontlastingsincontinentie. De meest voorkomende vorm van incontinentie is urine-incontinentie.

Lees meer…


Fysiotherapie bij artrose

In de volksmond wordt artrose al gauw in relatie gebracht met ouderdom. Men denkt vaak dat ouderdom de oorzaak is van artrose en daarmee de slijtage van gewrichten. Dit is niet geheel waar. Artrose is een chronische, progressieve, ziekte waar ouderen meer kans op hebben. Dit wil dus niet zeggen dat men door ouderdom artrose krijgt.

Lees meer…


Littekenbehandeling door de fysio

Ken je het gevoel ook; Heb je net een nieuwe trui gekocht en dan scheurt de naad. Een maatje groter was wellicht toch beter geweest. Om vrij te kunnen bewegen moeten we nu eenmaal soepele of ruim zittende kleding dragen.

Lees verder…


Looptraining is de beste zorg voor etalagebenen

Prof. dr. Joep Teijink is als vaatchirurg werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ieder jaar krijgt hij vele nieuwe patiënten met etalagebenen die door de huisarts doorgewezen worden. Juist deze patiënten hoeven vaak niet geopereerd te worden. Sterker, ze horen eigenlijk niet eens in het ziekenhuis thuis, zo beschrijft de chirurg met onderstaande feiten.

Lees verder…


Beweeg ik wel voldoende?

Regelmatig lees je in een tijdschrift, dagblad of op een website iets over bewegen en inspannen, in combinatie met gezondheid. Maar hoe weet je nou of je het zelf goed doet en of je wel voldoende beweegt of inspant?
Om dit te meten zijn er twee gangbare normen voor de gewenste hoeveelheid beweging. ‘De Nederlandse norm gezond bewegen’ en de ‘fitnorm’.

Lees meer…


Pas op voor nieuwjaarsblessures

Als Fysiotherapeuten zien wij in de eerste weken van het nieuwe jaar altijd weer een toename van het aantal sportblessures. Nederlanders gaan vanwege de goede voornemens weer fanatiek sporten, maar doen dit niet altijd op een verantwoorde manier. Daardoor lopen veel sporters de zogenoemde nieuwjaarsblessures op.

Lees meer…


Bijna 40% van slaapuren in verkeerde houding

Afgelopen december is het nieuwe platform www.slaapfysio.nl gelanceerd. Het platform gaat lichamelijke klachten, veroorzaakt door slecht slaapgedrag, te lijf. Veel lichamelijke klachten – zoals schouder-, nek- of heupklachten – ontstaan door het slaapgedrag in combinatie met een ongeschikt bed of kussen.

Lees meer…