Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Blog Sportfysiotherapie

Gezond en Fit

Voorkom blessures als wielrenner

Het wielerseizoen is weer in volle gang en ook de mooiweerfietsers onder ons hebben het stalen ros weer uit de schuur gehaald. Zeker ook de Giro d’Italia, die in Nederland startte en ook het nodige Nederlandse succes kent, zorgt voor een opleving bij de wielertoeristen in ons land.

Lees meer…


Vijf tips om wintersportblessures te voorkomen

Deze weken gaan vele Nederlanders weer op wintersport. Een lekkere vakantie, een aantal dagen genieten in de sneeuw. Het is echter ook een zeer intensieve week voor je lichaam. Zeker je knieën hebben het als skiër zwaar te verduren.

Lees meer…


Hoe slecht is een biertje na de wedstrijd?

Dit is het bericht dat je niet wilt lezen als amateursporter, maar de realiteit is hard. We wisten het natuurlijk al wel, maar willen het gewoon niet horen: Het biertje na de wedstrijd is echt ontzettend slecht.

Lees meer…


Sportblessures: de liesblessure

Een liesblessure is een blessure die vaak ontstaat door overbelasting. Ook is het mogelijk om de lies te verrekken of te scheuren. De lies zijn spieren die zich bevinden aan de binnenkant van het bovenbeen, ook wel adductoren genoemd.

Lees meer…


Sportblessures: de hamstringblessure

De hamstrings zijn de spieren die zich bevinden aan de achterzijde van het bovenbeen. Wanneer een weefsel beschadigd is van één van de drie hamstrings is er sprake van een hamstringblessure. Een beschadiging ontstaat meestal bij explosieve sporten zoals rugby en voetbal.

Lees meer…


Sportblessures: De achillespeesblessure

Een achillespeesblessure is een goed voorbeeld van een overbelastingsblessure. De klacht treedt nooit plotseling op, maar dit gebeurt geleidelijk aan en wordt steeds erger. De eerste symptomen verschijnen ‘s ochtends vroeg wanneer je uit bed komt.

Lees meer…


Test de EXO-L enkelband bij Fysio van Hoof

Heb jij tijdens het sporten vaak last van je enkel? Ga je er regelmatig doorheen en hindert dit je bij het beoefenen van je sport? Je bent in elk geval niet de enige, ieder jaar hebben meer dan een half miljoen mensen last van de enkel.

Lees meer…


Supercompensatie, hoe werkt het?

Vrijwel alle sporters hebben wel eens gehoord van het fenomeen supercompensatie. Deze term is namelijk een van de belangrijkste trainingsprincipes. Maar wat is het nou en hoe werkt het?

Lees meer…


Let op met sporten in de hitte

Het wordt aankomende week weer zonnig en warm, hopelijk het begin van een mooie zomer. Heerlijk weer om naar buiten te gaan en de (race)fiets op te stappen of je hardloopschoenen aan te doen. Pas echter wel op als je zware lichamelijke inspanningen gaat doen als het zo warm wordt.

Lees meer…


Golfblessures – Lage rugklachten

Tijdens een potje golf van 18 holes ben je al gauw 3 tot 3,5 uur onderweg. Tijdens deze activiteit draait letterlijk alles om de onderrug. Niet gek dus dat ruim 30% van de klachten bij golfers in de onderrug zit. De gevolgen kunnen uiteen lopen van een overbelasting die binnen een week afneemt tot chronische aandoeningen als artrose of een hernia.

Lees meer…


Wat te doen bij kramp?

Iedereen kent het beeld wel van televisie: Een voetballer die met een pijn vertrokken gezicht kermend op de grond ligt, terwijl zijn medespeler of tegenstander probeert zijn been hoog in de lucht te houden. Meestal gebeurt het aan het einde van een zware wedstrijd.

Lees meer…


Behandeling van de ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood Schlatter is een ziekte die vernoemd is naar de doktoren die de ziekte in 1903 voor het eerst beschreven. Het is een ontsteking op de plaats waar de kniepees aan het scheenbeen hecht. Er ontstaat bult die net onder de (knieschijf) voelbaar is en zeer gevoelig kan zijn. De klachten hebben een grillig karakter en komen vooral tot uiting bij kinderen die in hun groeispurt een sport beoefenen.

Lees meer…


Botbreuken tijdens de wintersport

Ga je komende week in de carnavalsvakantie nog skiën of snowboarden? Veel plezier, maar pas wel goed op voor blessures.

Ieder jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport waarvan er zo’n 60.000 met een blessure terug naar huis komen. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de wintersportblessures afkomstig is van skiërs en maar 20% van snowboarders. Uit deze cijfers kun je dus concluderen dat skiën een blessuregevoeligere sport is. Klopt dat?

Lees meer…


Liesblessures in de winter

Veel voorkomende blessures bij sporters in de winter periode zijn klachten aan de lies. De lies is een pees aan de binnenkant van de bovenbenen die vaak overbelast raakt bij sporten waar veel tempo- en richtingwisselingen plaatsvinden; voetbal, hockey etc. Over het algemeen zit de blessure in de overgang van spier naar pees of de aanhechting bij het schaambeen. Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een liesblessure. Lees meer…


Sportseizoen gestart, let op overbelastingsblessures

Jaarlijks zijn er veel blessures bij sporters. Wat relatief vaak voor komt zijn de zogenoemde overbelastingsblessures. Maar wat is nu eigenlijk precies een overbelastingsblessure?

In de literatuur is het begrip overbelastingsblessure moeilijk te vinden. Wij definiëren het als volgt: Sportblessures van het bewegingsapparaat die geleidelijk zijn ontstaan zonder een acuut trauma. Lees meer…


Testen op Uithoudingsvermogen

Veel trainers willen aan het begin van het seizoen weten hoe het met de fitheid van de spelers/speelsters gesteld is. Wij hebben bij Fysio van Hoof met verschillende clubs een samenwerking en bieden dan ook aan om de spelers te testen. Dit kan op alle grondmotorische eigenschappen: uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid. Lees meer…


Verminder hamstringblessures bij voetballers

Voetballers hebben vaak last van blessures aan hun hamstring. Elk jaar ontstaan in amateurveldvoetbal bijna 80.000 hamstringblessures. De KNVB streeft naar minder blessures en testte daarom samen met het UMC Utrecht een speciale hamstringoefening. Lees meer…


Sportblessures: De enkelverzwikking

Een veel voorkomende sportblessure is de enkelverzwikking, ook wel enkeldistorsie genoemd. In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures, alleen knieblessures komen nog vaker voor. De moeite waard om, op dit blog eens wat dieper in te gaan op enkeldistorsies. Lees meer…


Wat is hersteltraining?

Op dinsdag -en woensdagavond geven we op diverse sportvelden hersteltrainingen. Meerdere voetballers/hockeyers met diverse klachten nemen deel aan deze trainingen. Veel sporters zullen het wel herkennen, een beetje last van je knie, je enkel of onderrug. Je training verloopt matig maar je kunt wel deelnemen, echter de klacht blijft aanwezig of wordt zelfs erger. Lees meer…


Revalidatie na Voorste kruisbandreconstructie

Patiënt B is een voetballer van 21 jaar. Hij heeft  op 13-05-2013 een voorste kruisband reconstructie gehad. Voorafgaand aan deze operatie is er al een menisectomie uitgevoerd. Lees meer…