Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Fysiotherapie vóór, tijdens en na behandeling bij kanker

Eén op de negen vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende soort kanker onder vrouwen, bij mannen is dat prostaatkanker.

Na de diagnose kanker staat je leven even compleet op z’n kop. Ineens ben je ‘patiënt’ en onderga je in veel gevallen een (gecombineerde) behandeling van operatie, chemotherapie en/of bestraling. Wanneer deze behandelingen, meestal maanden later, worden afgerond en je als patiënt het ‘gewone’ leven weer probeert op te pakken, ontstaan er vaak op allerlei gebieden gezondheidsproblemen. In het verleden werd vaak geadviseerd om te rusten, in de hoop dat op die manier de klachten zouden afnemen. Inmiddels weten we dat juist een goed gedoseerde, intensieve inspanning leidt tot vermindering van de vermoeidheid en bijdraagt aan een verbeterde kwaliteit van leven.

Fysiotherapie of oncologische revalidatie kan u helpen om uw normale leven weer beter op te pakken, zodat u uw dagelijkse bezigheden weer kunt uitvoeren. Met een goed individueel programma kun je zaken als werken, sporten en bezig zijn met uw hobby’s weer op gaan pakken. De klachten waar de fysiotherapeut u bij kan helpen zijn:

  • Vermoeidheid, minder energie
  • Verminderde kracht en conditie
  • Problemen met bewegen
  • Mate van lichaamsbelasting
  • Problemen met vocht door operatie
  • Re-integratie naar werk, sport, hobby

Samen met u wordt er gekeken naar welke fysiotherapeutische behandeling het beste bij uw klachten past. De oncologische revalidatie is een programma waarbij de fysiotherapeut samenwerkt met de afdeling sportgeneeskunde in het ziekenhuis. Door deze intensieve samenwerking wordt u de beste behandeling geboden. Voordat u start met de revalidatie vindt er altijd een intakegesprek plaats met een fysiotherapeut oncologische revalidatie. Tijdens deze intake worden de doelen van de revalidatie opgesteld zoals werkhervatting en uitoefening van sport en hobby. Uw revalidatie bestaat daarna uit een trainingstraject van twaalf weken, waarbij tweemaal per week intensief getraind wordt in groepsverband.

Tekst: Maartje Oomen – Engelen – Oncologiefysiotherapeut