Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Fysiotherapie bij schouderklachten

Fysiotherapie bij hand- en polsklachten

Inklemming (impingement/SAPS)

De meeste recente onderzoeken geven aan dat een afwijking in de ruimte onder het schouderdak (gevormd door het gedeelte van schouderblad en sleutelbeen) veruit de meest voorkomende oorzaak (80%) is van schouderklachten. Het jaarlijks voorkomen van schouderpijn bij de Nederlandse bevolking is 31%.

Klachten van de schouder die in deze ruimte ontstaan worden ook wel impingementklachten of SAPS (sub-acromiaal pijn syndroom) genoemd, wat betekent dat er sprake is van inklemming van een of meerdere structuren (pezen,slijmbeurs) in die ruimte. Dit kan pijnklachten geven in de schouder maar het kan ook een bewegingsbeperking geven bij het bewegen van de schouder.

Lees meer over een inklemming in de schouder…


Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder ook wel capsulitis adhaesiva (letterlijk: bevroren schouder)genoemd is het kapsel ontstoken geraakt en verkort. Hierdoor raakt de bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht sterk verminderd doordat het gewrichtskapsel minder rekbaar is.

De frozen shoulder komt het meest voor bij patiënten tussen de 40 en 60 jaar en vaker bij vrouwen. Patienten met diabetes mellitus (suikerziekte) hebben meer kans op een frozen shoulder.

Lees meer over een frozen shoulder…


Peesscheur schouder

De Rotatorcuff is een verzamelnaam van een viertal dieper gelegen spieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zorgen ervoor dat de schouderkop in de schouderkom stabiel blijft tijdens bewegingen. Daarnaast zorgen ze voor zijwaarts heffen en het draaien van de bovenarm.

Door bijvoorbeeld een val op de schouder kan er schade ontstaan in de vorm van in- of afscheuren. Daarnaast kan er slijtage aan de pezen ontstaan door onder andere toenemende leeftijd. Langer bestaande inklemmingsklachten, repeterende overbelasting in sport, werk of algemeen dagelijks leven kunnen eveneens een oorzaak zijn.

Lees meer over een peesscheur schouder…


Fysiotherapie bij overige klachten aan uw schouder

Uiteraard zijn er tal van andere pijnklachten in de schouder waarbij (fysio)therapie uitkomst kan bieden. Neemt u hiervoor gerust contact op met de praktijk.

Fysio van Hoof is lid van Schoudernetwerk ZuidOostNederland (SNZON). Bekijk hier de folder.