Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Peesscheur schouder

Peesscheur schouder

De Rotatorcuff is een verzamelnaam van een viertal dieper gelegen spieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zorgen ervoor dat de schouderkop in de schouderkom stabiel blijft tijdens bewegingen. Daarnaast zorgen ze voor zijwaarts heffen en het draaien van de bovenarm.

Door bijvoorbeeld een val op de schouder kan er schade ontstaan in de vorm van in- of afscheuren. Daarnaast kan er slijtage aan de pezen ontstaan door onder andere toenemende leeftijd. Langer bestaande inklemmingsklachten, repeterende overbelasting in sport, werk of algemeen dagelijks leven kunnen eveneens een oorzaak zijn.

Klachten

Een deel van deze klachten is hetzelfde als die van een peesinklemming, namelijk pijn in de schouder/bovenarm; erop liggen is pijnlijk. De klachten verergeren bij heffen van de arm. Bij een scheur ontstaat krachtverlies en er is onvermogen om de arm geheel omhoog te brengen. Vaak wordt er door compensatie (verkeerd) bewogen.

Operatie altijd noodzakelijk?

Het natuurlijk herstel van een gescheurde pees is slecht. In overleg wordt besloten of er met injecties, pijnbestrijding en/of fysiotherapie wordt gestart. Door pijnafname en training van de cuffspieren en de omliggende spieren moeten de schoudermogelijkheden voldoende herstellen zodat een operatie kan worden voorkomen.

Herstel is vaak afhankelijk van leeftijd, de kwaliteit van de pees en de functie die de patiënt terug wenst te krijgen.

Een operatie en wat nu?

Een hechting van een cuffscheur kent een lang revalidatieproces. Revalidatie duurt zes tot twaalf maanden. De eerste zes weken wordt een sling gedragen (band om de arm te ondersteunen) om te veel kracht op de schouder te voorkomen. Licht werk is na twaalf weken weer toegestaan. Matig zwaar werk (onder schouderhoogte) na zestien weken en zwaar werk (boven schouderhoogte) kan pas weer na vijf tot zes maanden worden uitgevoerd. Sporten mag de eerste zestien weken niet en sommige, bovenhandse sporten pas na negen à twaalf maanden.

De gespecialiseerde schouderfysiotherapeut geeft uitleg over de revalidatie en opbouw, stelt een trainingsprogramma op en zorgt voor een goede functie van de schoudergordel.