Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Lipoedeem, iets anders dan overgewicht

(beschrijving van een fictieve casus)

Het begon rond haar pubertijd. Hoewel ze haar best deed op haar lijn te letten werden de heupen van Anne alsmaar dikker. Haar benen waren pijnlijk en Anne kreeg snel blauwe plekken. In de loop van de jaren namen haar klachten toe. Hoewel ze een slanke taille had werden haar bovenbenen en billen steeds steviger. Bij het kopen van kleding was er twee maten verschil.

De klachten vormden een beperking in het sporten. Zwemmen deed ze liever niet uit schaamte voor haar figuur. Er ontwikkelde zich een sinaasappelhuid, ook wel cellulitis genoemd.

Toen hoorde ze voor het eerst over het bestaan van lipoedeem, een aandoening die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt en vaak erfelijk is bepaald. Ze maakte een afspraak met een oedeemtherapeut en hoopte dat deze iets voor haar zou kunnen betekenen.

Een oedeemtherapeut is een fysiotherapeut gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van problemen die met overmatige vochtophoping te maken hebben. De oedeemtherapeut is rechtstreeks toegankelijk. Een verwijzing van de huisarts mag, maar is niet noodzakelijk.

De oedeemtherapeut bevestigde het vermoeden en nam contact op met de huisarts om te komen tot een behandelplan om Anne te helpen. Anne werd doorverwezen naar een specialist, ze werd in contact gebracht met een diëtist met kennis van lipoedeem en er werd een beweegplan opgesteld.

Regelmatig kwam Anne bij de oedeemtherapeut om te bespreken hoe het ging. Hoewel het voor Anne een schok was te ontdekken dat ze deze aandoening heeft, was er ook opluchting. Dit omdat er erkenning kwam voor haar problemen en er in dit stadium mogelijkheden waren om haar klachten te verminderen.

Lipoedeem is een aandoening die vaak onvoldoende wordt herkend. Er is sprake van een verhoogde productie van vetcellen op de heupen en bovenbenen. Deze vetcellen trekken water aan, waardoor de benen vaak hard en zwaar zijn.

Wanneer je deze symptomen herkent, of twijfelt of je lipoedeem zou kunnen hebben, kun je een advies vragen aan je huisarts of een oedeemtherapeut. Hoe eerder er begonnen wordt met behandeling hoe beter!

Kenmerken lipoedeem

  • Ontstaat vaak in een periode van hormoonverandering, zoals pubertijd en zwangerschap
  • Zwaar gevoel in de benen
  • Pijnlijke benen
  • Snel blauwe plekken
  • Vaak gewrichtsproblemen, vooral bij de knie
  • Gewichtsproblemen zonder duidelijke oorzaak
  • Verschil in kledingmaat onderkleding en bovenkleding, kan zelfs twee maten zijn
  • In later stadium cellulitis ( sinaasappelhuid)
  • Voeten zijn slank

Tekst: Corry Heesterbeek – Oedeemtherapeut