Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Symptomen van de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson tast een deel van de hersenen aan. De verschijnselen treden op door langzame afsterving van bepaalde cellen in een kern van onze hersenen, de zwarte kern (substantia nigra). Hierdoor wordt een belangrijke chemische stof (dopamine) niet meer in voldoende mate aangemaakt. De meest bekende symptomen van de ziekte van Parkinson: trillen/beven, stijfheid van de spieren, vertragen van bewegingen, moeite met starten van bewegingen en evenwichtsproblemen en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Behandeling bij ziekte van Parkinson

Fysio- en Manuele Therapie Van Hoof is aangesloten bij Parkinsonnet. Parkinsonnet is een landelijke organisatie die ervoor zorgt dat de behandelende fysiotherapeuten maximaal geschoold zijn met de nieuwste behandeltechnieken. Zie ook www.parkinsonnet.nl. Dit is een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson.

Bij de ziekte van Parkinson is samenwerking tussen de verschillende interdisciplinaire gezondheidsdisciplines (neurologie, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psychologie en verpleegkunde) zeer belangrijk. Met fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson wordt gestreefd naar:

  • Preventie van inactiviteit
  • Preventie van angst om te bewegen of te vallen
  • Onderhouden en/of verbeteren van de conditie
  • Het behouden of bevorderen van dagelijkse activiteiten, zoals lopen, opstaan uit de stoel, in – en uit bed gaan (middenfase)
  • Het behouden van vitale functies en de preventie van complicaties zoals decubitus en contracturen (late fase)

Wilt u meer informatie over de ziekte van parkinson en wat Fysiotherapie voor u kan betekenen?
Bekijk hier parkinsontv.