Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Onze werkwijze

Fysiotherapie bij heupklachten

Werkwijze Fysio van Hoof

Het eerste gesprek met de fysiotherapeut: de anamnese
Het bezoek aan Fysio van Hoof begint met een gesprek over uw klacht of blessure. Met een mooi woord noemen we dit de anamnese. U vertelt over uw klachten, de tijd dat u al last heeft en de belemmeringen. De fysiotherapeut zal alles duidelijk in kaart brengen.

Wanneer alle belangrijke punten besproken zijn beoordeelt de fysiotherapeut of u voor uw klachten aan het juiste adres bent. Soms kan dit betekenen dat u doorverwezen wordt naar de huisarts of een andere specialist, maar meestal zal de therapeut na het gesprek verder naar uw klacht gaan kijken en wordt er gestart met een lichamelijk onderzoek.

Lichamelijk onderzoek
Het lichamelijk onderzoek vindt plaats in dezelfde ruimte als het eerste gesprek. Afhankelijk van uw klacht zal de therapeut u vragen te gaan zitten, staan of liggen en onderzoekt de fysiotherapeut de bewuste lichaamsdelen. De therapeut zal vragen bepaalde bewegingen te maken en tests helpen de therapeut bij het uitzoeken wat er aan de hand is.

Sommige tests kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit betekent vaak dat de fysiotherapeut bij de oorzaak komt.

Advies
Na het gesprek en onderzoek heeft de fysiotherapeut een goed beeld van uw klachten. De therapeut vertelt u wat er mogelijk aan de hand is en wat u er aan kunt doen. Wanneer de klachten te behandelen zijn met fysiotherapie, kunt u er voor kiezen een fysiotherapeutische behandeling te starten.

De behandeling
De fysio gaat u behandelen om uw klachten te verhelpen, te verminderen of achteruitgang tegen te gaan. Het aantal behandelingen dat u nodig heeft zal per persoon verschillen. Meestal bestaat de behandeling uit meerdere behandelmomenten, verspreid over enkele dagen, weken of maanden. De therapeut zal een inschatting maken van de te verwachten behandelduur en deze met u communiceren.

Om het effect van de behandelingen te meten zal er voorafgaande aan de behandeling een nul-metingplaatsvinden. Dit houdt in dat aan het begin van de behandeling de ernst van uw klachten wordt gemeten. Deze meting bestaat uit een test, een vragenlijst of een oefening.

Tussentijds en aan het einde van de behandelperiode zal de meting nogmaals herhaald worden om te beoordelen of u er op vooruit bent gegaan. Dit noemen we de effect-meting.

Hoe lang en hoe vaak?
Een behandelmoment duurt normaliter tussen de 20 en 30 minuten. Hoe vaak u wordt behandeld is per aandoening of blessure verschillend. Meestal gaat u 1 of 2 keer in de week naar de fysiotherapeut. Soms hoeft u slechts 1 keer in de paar weken langs te komen.

De ene klacht is de andere niet. Waar u voor een kleine blessure misschien al met 2 behandelingen klachtenvrij bent, heeft u er voor een ernstigere klacht misschien wel 20 nodig. Uw therapeut kan dan na een paar behandelingen een inschatting maken van het aantal benodigde behandelingen.

Evaluatie
Ok, de eerste behandelingen zitten erop of misschien bent u zelfs al helemaal hersteld? Tijd om te evalueren. Kunnen we de behandeling afsluiten of zijn er nog doelen die u wilt behalen?

Wanneer u na de behandeling klachtenvrij bent, wordt de behandeling afgesloten. Mocht u nog niet niet helemaal van uw klachten af zijn, dan kan de behandeling afhankelijk van het oordeel van de fysiotherapeut en uw eigen wensen voortgezet worden. Soms hebben lichamelijke klachten langer de tijd nodig om te herstellen.

Indien nodig, kan er samengewerkt worden met een collega fysiotherapeut om uw behandeling/herstel te voorspoedigen.

Verzekering
Bent u aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat u een bepaald aantal behandelingen per jaar vergoed krijgt. Sommige behandelingen worden zelfs standaard vanuit de basisverzekering vergoed.

Wanneer u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie hoeft u geen eigen risico te betalen. U bent zelf verantwoordelijk voor uw verzekering en de mate waarop u uzelf verzekerd. Uw fysiotherapeut kan u wel meer vertellen over de vergoeding voor fysiotherapie.