Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Schoudergewricht vs schoudergordel

Schouderpijn is derde meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Onder de werkende mensen is schouderpijn de meest voorkomende klacht. Naar schatting krijgt 18- 31% van hen schouderklachten (bron: KNGF).

We spreken vaak over het schoudergewricht. Gezien de complexiteit van meerdere gewrichten hieromheen is de term schoudergordel beter op zijn plaats.
De bovenarm heeft aan de bovenkant een ronde kop of kogel. Deze kogel past in een kom die vastzit aan het uiteinde van het schouderblad. We spreken over het gleno-humerale gewricht.
Dit gewricht zorgt ervoor dat de bovenarm tov het schouderblad kan bewegen.

Als de bovenarm gaat bewegen moet het schouderblad echter ook meebewegen en schuift over de ribben/romp. Het schouderblad zit weer vast aan het sleutelbeen dmv een gewrichtje (ac gewricht). Als de arm helemaal naar boven moet worden gebracht heeft ook de nek en bovenrug daar nog een belangrijk aandeel in.

De schouder is 1 van de meest flexibele gewrichten van het lichaam. De schouder moet dan ook voldoen aan twee tegengestelde eisen: grote beweeglijkheid en heeft daarvoor een grote stabiliteit nodig. Aangezien de kop veel groter is dan de kleine kom, zorgt een schouderkapsel en een intensieve samenwerking tussen verschillende spieren voor voldoende stabiliteit.
In die hele keten van de schoudergordel van gewrichten, kapsels en spieren(oa cuff-spieren en schouderbladspieren) kan een probleem ontstaan als er iets niet goed beweegt of verkeerd gebruikt wordt.

Fysiotherapie bij nekklachtenBij de schoudergordel kunnen er dan uiteenlopende aandoeningen optreden. Onder het schouderblad/sleutelbeen en banden wordt een soort ruimte gevormd. In de ruimte tussen dit schouderdak en schouderkop (subacromiale ruimte genaamd) kunnen klachten voorkomen.

Bij meer dan de helft van de patiënten met schouderpijn die een zorgverlener in de eerste lijn bezoekt, is er sprake van klachten in deze ruimte: een Subacromiaal Pijn Syndroom (SAPS). Hierbij ligt de bron van de pijn meestal in een pees, kapsel of slijmbeurs die allemaal in deze ruimte liggen en worden beknelt.

Fysiotherapie bestaat uit oefentherapie gericht op verbetering van actieve coördinatie en spierfunctie. Spieren moeten er voor zorgen dat de kop continue netjes in de kom blijft zitten. De behandeling wordt aangevuld met mobilisaties en manuele therapie (voor schouder, nek en/of rug). Er wordt opgespoord waar in de schoudergordel iets niet juist beweegt/ verkeerd gebruikt wordt.

Wil jij werken in een team met absolute specialisten? Bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op!